De când și de ce o sărbătorim ziua femeii pe 8 Martie?

În fiecare an, milioane de femei, precum și bărbați din întreaga lume, sărbătoresc Ziua Internațională a Femeii. Această zi nu este doar despre dragostea față de femei și în niciun caz despre garoafe roșii, care au devenit un simbol infam al acestei sărbători în unele țări. Pe 8 martie, sărbătorim femeile curajoase, puternice, cărora nu le este frică să apeleze la schimbare. Aruncați o privire cu noi în istoria bogată care a modelat Ziua Internațională a Femeii.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în multe țări din întreaga lume. Este o zi în care noi, femeile, primim atenția pe care o merităm și în toatev celelalte zile. În această zi din martie, femeile din întreaga lume sunt apreciate pentru realizările lor, indiferent de diferențele naționale, etnice, culturale, economice și politice. Nu este doar o zi în care soții, partenerii și tații iubitori se întorc acasă de la serviciu cu un buchet de flori. Este, de asemenea, o zi în care femeile se străduiesc și mai mult pentru egalitate nu numai la locul de muncă.

Sursa foto: observator

Această sărbătoare, care se sărbătorește în fiecare an pe 8 martie, reunește toate femeile din întreaga lume. În țara noastră, reputația acestei zile este puțin distrusă de trecutul, regimului comunist, iar când vorbim de Ziua Internațională a Femii, multe femei își amintesc imediat de garoafele roșii și discursurile nesfârșite ale reperezentanților de stat. Cu toate acestea, adevărul este că Ziua Internațională a Femeii nu este opera comunismului – primii pași până în ziua de azi datează din secolul al XIX-lea și ne vor duce în Statele Unite ale Americii.

Mitingurile de martie la începutul secolului

Era anul 1848. Două femei americane, Elizabeth Cady Stanton și Lucretia Mott, și-au exprimat indignarea că femeile nu pot vorbi în public la un miting împotriva sclaviei. Prin urmare, au decis să își organizeze propria adunare, la care au participat sute de oameni în New York. Împreună, au cerut drepturile civile, sociale, politice și religioase ale femeilor, pe care le-au scris în Declarația de sentimente și rezoluții. Și așa a început istoria Zilei Internaționale a Femeii.

Prima etapă în creșterea profilului femeilor din întreaga lume a fost în 1908. În acel moment, 15.000 de croitorese au ieșit pe străzile din New York, cerând reducerea orelor de muncă, salarii mai mari, condiții mai bune de muncă și, de asemenea, dreptul de vot. Un an mai târziu, la 28 februarie 1909, membrii Partidului Socialist din America au declarat prima Zi Internațională a Femeii și au stabilit sărbătorirea acesteai în ultima duminică din februarie. În această zi, a fost sărbătorită până în 1913.

Sursa foto: zidarul de Vaslui

Și Europa a contribuit puțin la istoria acestei zilei. O schimbare semnificativă a avut loc la Copenhaga, unde în 1910 s-au întâlnit femeile din 17 țări la Conferința internațională a femeilor lucrătoare. Clara Zetkin, o socialistă germană, a făcut presiuni pentru o sărbătoare internațională a femeilor, dar până acum fără o dată exactă care să fie sărbătorită în toate țările participante.

Conform acestui acord, un an mai târziu, la 19 martie 1911, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în Austro-Ungaria, Germania, Danemarca și Elveția. Peste un milion de femei și bărbați au participat la mitinguri în aceste țări, solicitând drepturile femeilor la muncă, educație, salarii egale, funcții publice, dreptul la vot și încetarea discriminării.

Una dintre ultimele demonstrații, care a stabilit data exactă pentru Ziua Internațională a Femeii, a fost un protest împotriva războiului, care a avut loc pe 23 februarie 1917 la Sankt Petersburg. Femeile curajoase care au ieșit în stradă și aucriticat domnia țarului Nicolae al II-lea, au decis că, soarta zilei de 23 februarie în calendarul iulian este egală cu 8 martie în calendarul gregorian.

În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai. La 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie. În 1975, Organizația Națiunilor Unite a declarat oficial 8 martie Ziua Internațională a Femeii. Din această zi memorială, femeile, bărbații, dar și copiii din întreaga lume se unesc și atrag atenția asupra problemelor cu care femeile trebuie să se confrunte și astăzi, în secolul XXI.

Sursa foto: casasidisign.ro

Știați că…

  • mov, verde și alb sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii? Violetul simbolizează dreptatea și demnitatea, verdele – speranța, iar albul puritatea. Culorile au fost alese în 1908 de Uniunea Socială și Politică a Femeilor Britanice (WSPU).
  • în fiecare an, Ziua Internațională a Femeii are otematică oficială? Din punct de vedere istoric, prima temă oficială a acestei sărbători în 1996 a fost sloganul „Sărbătorirea trecutului, planificarea viitorului. Anul 2021 va fi marcat de cuvintele „Alege o provocare”.
  • o zi foarte importantă a fost tragicul 25 martie 1911? La Fabrica din New York Triangle Factory, care a angajat peste 500 de femei și aproximativ 100 de bărbați, un incendiu a izbucnit înainte de sfârșitul programului de lucru, ucigând 146 de persoane. Rezultatele anchetei au arătat că fabrica nu respecta reglementările de securitate și igienă, angajații lucrau 14 ore pe zi și primeau un salariu foarte mic.
  • datorită Zilei Internaționale a Femeii, pot vota femeile în Rusia? În martie 1917, femeile din Rusia au ieșit în stradă și au intrat în grevă pentru „pâine și pace”. Deși țarul Nicolae II a ordonat împușcarea tuturor femeilor care nu au renunță, femeile care protestau nu intenționau să renunțe și au continuat protestele, care au dus la abdicarea țarului. Guvernul interimar a acordat apoi femeilor dreptul de vot în Rusia.
  • Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare națională în multe țări ale lumii? Acestea includ Cuba, Vietnam, Mongolia, Afganistan, Uganda, Georgia, Laos, Cambodgia, Belarus, Muntenegru, Rusia și Ucraina.
  • unele state sărbătoresc Ziua Mamei în aceeași zi? Cele două sărbători sunt legate în Serbia, Albania, Macedonia și Uzbekistan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s